Pre-Olympisch Beijing

Groot was mijn verbazing maandag toen de hele omgeving van mijn kantoorgebouw (niet toevallig gelegen op een strategische locatie in Beijing) van puinveld en krottenwoningen was omgetoverd in park. Compleet met bomen en bloemperken. En dan hebben we het over een gebied van ongeveer vier voetbalvelden. In twee weken! Zal dit na de Spelen weer tot puin vervallen en het gras verdorren? Op straat zie je nu ook de vrijwilligers die de verwachte instroom aan buitenlanders moeten helpen hier hun weg te vinden. De strepen op de weg hebben een likje verf gekregen, overal staan nieuwe verkeersborden en de verkeersregelaars hebben sinds kort vrolijk gekleurde vlaggetjes. De enige manier om niet elke 10 seconden het Olympische Spelen logo of “Beijing 2008” te zien is met je ogen dicht fietsen. De lucht lijkt zelfs wat schoner, maar wie het wil nazoeken ten tijde van de Spelen verwijs ik door naar www.beijingairquality.cn.

Het vliegtuig op de terugreis zat vol met Nederlandse sporters, al pronkend in hun trainingspak. Fietsend door de ambassadewijk vallen mij niet alleen de grote aantallen vrolijk tsjirpende chicada’s op, ook de politie lijkt in veel grotere getale aanwezig.
Het Holland Heineken House komt uiteraard in augustus naar Beijing. Voor Chinese begrippen ligt het bij mij om de hoek, voor Nederlandse begrippen is het tien minuten fietsen. Uiteraard ben ik van plan hier menig maal naar toe te gaan, al brengt mijn werk me nu net tijdens de Spelen naar Xi’an en wellicht Zhengzhou.

Ook op een ander vlak zijn de aankomende Spelen voelbaar: in Kunming (in het zuiden) zijn onlangs twee aanslagen gepleegd op bussen met twee doden tot gevolg. Inmiddels zijn deze explosies opgeëist door moslims uit Xinjiang, een regio die graag autonomie wil en is gelegen in het verre noordwesten van China. Hier is de druk op de lokale bevolking de laatste tijd bijzonder hoog opgevoerd; arrestaties van “dissidenten” en het intrekken van reisdocumenten. Laat ik nou volgende week in Xinjiang de zonsverduistering hopen te kunnen aanschouwen. Gelukkig lijk ik niet op een Chinees, denk ik dan maar weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *