Ierland – To be, or not to be?

Al 31 jaar wordt deze geboren en getogen Drent met regelmaat meegedeeld dat ze er toch echt meer Iers dan Nederlands uitziet. Dus toen ik voor het eerst van mijn leven besloot naar Ierland te gaan verwachtte ik dat toch wel undercover als local te kunnen doen.

Eenmaal geland in het land van de groene heuvels kwam ik erachter dat daar helemaal niets van klopt. De volgende zinnen hoort u in de zalvende klanken van David Attenborough:  Het aantal roodharigen bleek erg tegen te vallen, ik telde slechts 34 natuurlijke roodharigen terwijl ik mij een dag lang in een grote mensenmassa ophield. Het grootste deel van de bevolking is getooid met donkerbruin of zwart haar. Daarnaast lijkt men de haren niet snel rood te verven, maar eerder zwart, waarmee een lichte afkeur van rood haar ten toon gespreid lijkt te worden.

Pint O'Guinness

Wellicht betekent dit dat er een aantal roodharigen undercover was als local.

Toen ik deze kwestie ter sprake bracht bij mijn Ierse reisgenoot Dessie O’S. informeerde hij mij dat niet de voltallige Ierse bevolking rood haar heeft en dat, als klap op de vuurpijl, mijn gezicht een geheel niet-Ierse bottenstructuur heeft. Of, in zijn woorden “you’re quintessentially not Irish”.

Niet uit het veld geslagen wijdde ik mij vervolgens aan het perfectioneren van mijn Ierse accent. Volgens Dessie heb ik op de moeizame weg daarnaartoe achtereenvolgens Schotland, Midden-Engeland en vreemd genoeg zelfs India aangedaan (met een bewuste excursie naar Rusland), maar niet Ierland. Het dichtst zat ik volgens Dessie nog bij een “fake Irish accent”, wat vervolgens besmettelijk bleek te zijn voor de Ier zelf.

Net toen ik de moed op wilde geven in mijn queeste naar de typisch Ierse look kwam echter het verlossende oordeel van de lokale bevolking: Een auto met twee rasechte Ieren stopte langs de rand van de stoep om MIJ de weg te vragen.*

En dan tot slot nog een bijzonder interessante observatie: Op het eerste gezicht lijken de winkelstraten van Ierland gevuld te zijn met pubs. Nou zijn de pubs in Ierland iets dichter gezaaid dan in Nederland, maar hoofdzakelijk komt het doordat wat wij als “Ierse pub-stijl” kennen gewoon de manier is waarop Ieren al hun winkels beschilderen.

*Wat overigens nooit aan te raden valt, behalve als je tijd hebt voor sightseeing

6 thoughts on “Ierland – To be, or not to be?

  1. Welk een teleurstelling! Of toch niet? Troost je, Harald is een Noor en ziet er toch echt niet uit als een doorsnee Noor. Dus toch misschien “wat” Iers?

  2. Tsja, Marije je bent nou een keer ‘gewoon’ deels Drents, deel Twents.
    En het is toch goed zo als het is!
    Overal kun je, desgewenst, een elf worden, als dat deel is van de Ierse magie.

    • Daar ben ik ook heel tevreden mee. Het leek mij alleen wel grappig om mij uit te geven voor Ierse, tijdens mijn eerste bezoek aan Ierland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *