Uw verslaggever ter plaatse

Lang leve de indoctrinatie door de regering! Ik ben in China nog nooit zo beleefd bejegend als nu ten tijde van de Olympische Spelen. Heeft dit iets te maken met de richtlijnen voor “omgaan met buitenlanders” die de overheid heeft uitgedeeld? Deuren die normaal achter konten dichtvallen worden nu opengehouden, bij het uit de lift stappen wordt mij vriendelijk kenbaar gemaakt dat ik dit als eerste mag doen en bij een bezoekje aan de bank wordt het witte gezichtje meteen naar de balie geleid, in plaats van een nummertje te moeten trekken en een half uur te wachten.

Het is inmiddels uiteraard een jaar geleden, maar ik kan mij niet herinneren dat het destijds zo groen was in de stad. En al die bloemperkjes zouden me toch zeker ook wel bijgebleven zijn. Dit jaar lijkt Beijing één grote tuin en bespeur ik regelmatig de geur van bloemen in de lucht. Deze metamorfose is maar op één manier te bewerkstelligen: Water. Miljoenen liters water. Wat speciaal uit het zuiden naar het noorden wordt aangevoerd maar waar ook boeren in de omgeving van Beijing voor op rantsoen schijnen te zijn gesteld. Al lijkt het dit jaar ook meer te regenen in Beijing en is het deze week verdacht koel. In hoeverre is dit aan de weergoden toe te schrijven?

De duizenden migrantenwerkers die een onlosmakelijk deel van het straatbeeld vormen lijken door de aardbodem verzwolgen. Waarschijnlijk brengen deze mannen die eigenhandig het Vogelnestje hebben neergezet deze weken in augustus ver buiten de stad door, want hun stoffige aanwezigheid strookt niet met het gepoetste beeld dat Beijing aan de buitenwereld wil laten zien. En dat terwijl er zonder deze mensen geen Olympische Spelen mogelijk zouden zijn. De stadions, de nieuwbouw, de winkels, de nieuwe metrolijnen. 7 Jaar is eraan gewerkt door tienduizenden plattelanders die in Beijing een beter bestaan hopen op te bouwen. Vreemd genoeg was alles ook net de week voor de Opening af. Hoe kun je over een periode van 7 jaar iets op de week nauwkeurig af hebben? Is het nu plotseling “klaar” of stort alles na 24 augustus weer in?

Eerder schreef ik over de buurt rond mijn kantoor die in 2 weken in een groot park is veranderd. Wat is er gebeurd met de honderden mensen die in de gammele huisjes woonden? Een andere afwezige is de man met de bakfiets. Die zijn bestaan financiert met het recyclen van karton en lege flessen en met zijn tot meters hoog opgestapelde bakfiets een vast onderdeel van het verkeer is. De overheid heeft voor deze weken in augustus hun handel verboden, waarmee zij drie weken geen inkomsten zullen hebben.

En wat valt me verder nog op tijdens deze roerige weken?
– Sommige taxichauffeurs lijken plotseling niet alleen het Engels machtig te zijn, maar volgens de sticker op hun raam ook Frans, Duits, Spaans, Arabisch, Russisch, Koreaans en Japans. Bij navraag (in het Chinees) blijkt dat dit inhoudt dat de chauffeur met z’n mobieltje een vriend opbelt.
– Het is maar goed dat mijn werk in het Prins Mauritslaboratorium jaren geleden is. De “Ion Scan” op het vliegveld analyseert een doekje dat over je tassen gehaald wordt op residuen van, laten we zeggen, wat minder gewenste stoffen aan boord van een vliegtuig.
– Een smsje waarschuwt me dat de politie in Zhengzhou buitenlanders op straat zonder paspoort aanhoudt en opsluit.
– De hellingsgraad van de loopband in het hotelgymzaaltje waar ik sport staat de laatste tijd regelmatig op 15%, waarbij het patroon aan opgedroogde zweetdruppels laat zien dat iemand ook daadwerkelijk dit huzarenstukje heeft volgehouden. Ik dacht dat alle atleten in het Olympisch Dorp zaten?
– De binnenste rijstrook is gereserveerd voor Olympische Spelen auto’s. Gelukkig dat de helft van de auto’s niet mag rijden anders zouden we echt verkeersopstoppingen krijgen
– Waar ik ’s ochtends altijd naar het “nieuws” keek zendt CCTV 9 nu plotseling “Ontdek Beijing” uit. Is dit speciaal voor alle toeristen of omdat er dan geen concessies in de normale berichtgeving hoeven worden gedaan?
– Met het oog van de wereld op Beijing zijn plotseling alle DVD winkels ondergronds gegaan. Want in China wordt natuurlijk geen plagiaat gepleegd.
– Volgens CCTV 9 hebben 40 miljard mensen wereldwijd de openingsceremonie gekeken.

Nou vertrouw ik ze helemaal niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *