VS of China?

Tussen de grootste kapitalistische en communistische grootmacht op de wereld zijn er vreemd genoeg de nodige gelijkenissen. Zo hebben beide de decoratieve kwaliteiten van boerenkool gerealiseerd in openbare bloemperkjes.

En net als in China is het water hier niet te drinken, al valt er met een filter vaak nog wat van te maken.
In China heb ik mij vaak verwonderd over hoeveel vrouwen daar pantysokjes dragen in open schoenen. Ik heb er zelfs foto’s van. Maar in de VS lopen ze ook doodleuk met witte opgetrokken sportsokken onder een korte broek. Ook andere delen van het lichaam worden op aparte manieren geëtaleerd aan beide kanten van de planeet. In het Oosten had je de man-kini, het optrekken van een T-shirt zodat de blote (mannen)buik kan afkoelen. Maar hier voert men dat idee nog wat extremer door; langs de Washington Mall joggende mannen doen dat vaak in hun blote (bezwete en soms zwaar behaarde) bovenlichaam.

Andere categorie; In China kon je vaak met het reizen je tas niet kwijt in de bagagecompartimenten omdat die helemaal volgestouwd zaten met tassen en boodschappen, maar in de VS doen ze dat ook. Als je niet snel dat vliegtuig in rent kun je je tas onder de stoel voor je proppen. Misschien dat het gedeeltelijk komt doordat ze hier ook veel te veel verpakkingsmateriaal hebben om alle producten?

Maar ook binnen het werkende bestaan zijn er de nodige parallellen te trekken. Zo mag je in beide landen blij zijn als je twee weken vakantie per jaar hebt en wordt je leven voor een groot deel bepaald door bij welke universiteit je binnen komt. Waar ’s ochtends in de straten van Beijing en Zhengzhou grote groepen obers en winkelpersoneel voorbereid worden op de komende werkdag is dat fenomeen ook in het land van de onbeperkte mogelijkheden te vinden, al gebeurt het gedril hier binnenkamers.

Heel fijn is dat ze ook in de VS een eenvoudig stratengrid hebben ingevoerd, zodat ik net als in China een beetje een idee heb van waar ik heen moet. En maakt het weinig uit wat voor kleren je draagt, want de lokale bevolking kan het altijd veel gekker.

En buiten China is dit het enige land waar ik me niet geneer als ik met een parasolletje rondloop, maar misschien komt dat doordat hier ook de nodige Chinezen vertoeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *